La Cava

De wijnstreek

De Penedès is misschien wel het meest verbazingwekkende wijngebied van Spanje. Zo’n dertig jaar geleden had eigenlijk nog niemand buiten Catalonië ooit van de streek gehoord. Er werden sinds mensheugenis door een ingedutte wijnbranche uitsluitend karakterloze en vaak veel te sterke witte wijnen geproduceerd.

Vooral halverwege de negentiende eeuw ging veel van dat ‘druivennat’ in bulk de Pyreneeën over naar buurland Frankrijk dat, na eerst getroffen te zijn door meeldauw en later door de druifluis, grote behoefte aan wijn had. En aangezien de Penedès voldoende vruchtbare zand- en kleigrond bezit, een mild Mediterraan klimaat kent en maar liefst 121 autochtone druivenrassen herbergt was, lag het voor de hand dat de Fransen hier hun wijn vandaan haalden. Maar niet voor lang! In 1887 moest ook de Penedès eraan geloven en de meeste wijngaarden gingen verloren door de phylloxera-epidemie.

Rond 1910 kwam de wijnbouw weer geleidelijk op gang, maar de hoofdzakelijke op witte georiënteerde wijnbranche in Penedès was niet opgewassen tegen de concurrentie uit andere delen van Catalunya. Er moest dus iets veranderen, maar niemand durfde de eerste stap te zetten.

Pas in de jaren zeventig kwam de ommezwaai met de komst van Miguel Torres, een in Frankrijk opgeleide Catalaanse oenoloog. Behalve enkele nieuwe rode druivensoorten als cabernet sauvignon en pinot noir introduceerde hij witte rassen als chardonnay en sauvignon blanc waarmee kwalitatief goede stille wijnen gemaakt konden worden. Maar dat vroeg alleen wel om de modernste wijnbouwtechnologie en daarin moest groots worden geïnvesteerd. Inmiddels onderkennen ook kleinere wijnproducenten de grenzeloze mogelijkheden en behoort de Penedès tegenwoordig tot een van Spanje’s meest innovatieve en gevarieerde wijnstreken en toch is het gebied nog het meest beroemd om zijn Cava.

Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden.
Naar de winkel Afrekenen