La Cava

Over onze Cava

De Cava van La Cava wordt gemaakt volgens de Franse ‘Méthode champenoise’ of zoals de Spanjaarden dit proces uitspreken ‘mètode tradicional’. Kenmerkend aan deze methode is de ‘tweede’ gisting op de fles bij een lage temperatuur. Deze methode levert de mousserende kwaliteitswijnen op met een fijne mousse die lang aanhoudt.

Onze wijnmaker maakt eerst de jonge ‘stille’ wijn, een volledig uitgegiste en tot rust gekomen wijn, waarna deze wordt gebotteld. Na het toevoegen van de tiraje of licor expedición wordt de fles afgesloten met een kurk. Deze toevoeging van giststoffen en suikers is de oorzaak van de tweede gisting. Dan wordt de fles met een kroonkurk gesloten. Het koolzuurgas dat bij de gisting ontstaat kan de fles niet uit en zal in de wijn oplossen, vooral omdat de druk in de fles toeneemt. De flessen worden met de kurk naar beneden opgeslagen in een “girasol” en af en toe gedraaid, opdat de neerslag met onder andere gistcellen zich naar de kurk begeeft. Door de kurk en de gistcellen te bevriezen ontstaat er een ijs prop. Deze wordt gedesorgeerd, oftewel snel verwijderd. De fles wordt daarna aangevuld met stille wijn en eventueel met wat dosage ontstaat een heldere mousserende wijn.

Alle flessen blijven minimaal 9 maanden horizontaal in een stalen of houten gestel geplaatst. Ze worden gedurende 3 weken met een dagelijkse draai steeds steiler tot recht, verticaal, op de kurk gezet om zodoende de afgestorven gisten en andere onzuiverheden op bodem van de kurk te laten verzamelen.

De toevoeging en dosering bij de 2e gisting bestaan uit sacharose, eventueel gewone suikers, druivensap, half gegiste mosten (druivensap), mostconcentratie, gewone stille wijn of een samenstelling hiervan. Dit onderscheidt veelal de betere Cava’s van de mindere. Bij bijvoorbeeld een ‘goede’ Cava gebruikt men alleen een dosage van mostconcentraat van dezelfde wijndruiven, die ook zijn gebruikt bij de betreffende stille wijn voor deze Cava.

Wat bepaalt de smaak van de Cava van La Cava?
Het karakter, het aroma en de smaak van de Cava wordt door vele factoren bepaald. De belangrijkste factoren zijn de druivensoort, de kwaliteit van de giststoffen in de dosage en de licor expedición, de duur van de rijping in de fles en de horizontale/ gekantelde positie. Hierdoor wordt de grootte en de intensiteit van de belletjes beïnvloed. Deze wereldwijd gedronken mousserende wijn wordt vergist volgens de mètode tradicional waarbij de tweede gisting op fles plaatsvindt. Druiven voor de witte Cava zijn macabeo, parellada, xarel-lo en vaak ook chardonnay. De beste Cava’s komen van bodems die veel kalksteen bevatten. Uiteraard bestaat er ook een rosé-variant en die wordt veelal gemaakt van garnacha, monastrell en de lokale trepat.

Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden.
Naar de winkel Afrekenen